KASVATTAJASTA


Moikka! Olen Petra Suurkari, -95 syntynyt helsinkiläinen. Tällä hetkellä opiskelen eläinlääkäriksi Helsingin yliopistolla, ja tavoitteena on valmistua vuoden 2021 aikana. Shetlanninlammaskoiria olen omistanut vuodesta 2009 lähtien. Kasvattajan peruskurssin suoritin vuonna 2017, ja kennelnimi Celeritas myönnettiin minulle vuonna 2018. Kasvatan shetlanninlammaskoiria pienimuotoisesti, keskimäärin yhden pentueen vuodessa.

Kaikki lähti liikkeelle 12-vuotiaana virtuaalikoirien parissa, jolloin kiinnostukseni eri koiraharrastuksiin heräsi. Muutama vuosi myöhemmin taloon asteli ensimmäinen koira Taika, jonka kanssa kokeilimme useita eri harrastuksia. Taikan kautta pääsin myös kenneltyttöilemään Silimen-kenneliin noin kuuden vuoden ajan eri pituisissa jaksoissa. Näinä vuosina pääsin tutustumaan lähemmin kasvattajan arkeen ja sain monista eri asioista arvokasta kokemusta. Ensimmäisen jalostuskoiran hankintaa lähdin pohtimaan vuonna 2012, vaikka kasvatustoiminta tuntuikin silloin vielä kovin kaukaiselta. Ensisijaisesti halusin itselleni harrastus- ja kisakoiran, jonka kanssa voisi jatkaa siitä, mihin Taikan kanssa oli päästy. Pitkän pohdinnan jälkeen Medyasta tuli oma kantanarttuni.

Vielä ei ole saatu montaa sukupolvea Celeritas-shelttejä, mutta askel kerrallaan mennään kohti omaa ihanneshelttiä. Joskus toiveissa olisi saada useampia kasvatteja, jotka voisivat menestyä sekä kisakentillä että näyttelykehissä. Tärkeintä on kuitenkin saada terveitä ja tervepäisiä kasvatteja, jotka voisivat ilahduttaa omistajiaan mahdollisimman pitkään. Terveystulosten ja hyvän luonteen lisäksi olen erityisesti kiinnostunut myös genetiikasta ja monimuotoisuudesta. Geenitestit tuovat paljon mielenkiintoista lisäinformaatiota koirista pintaa syvemmältä, mutta lisääntynyt tieto tuo myös omat haasteensa. Oma alavalinta toki vaikuttaa myös kasvatukseen ja jalostukseen, sillä omilta koiriltani on tutkittu perusterveystarkkien lisäksi kaikennäköistä muuta enemmän ja vähemmän tärkeää. Olen kuitenkin ottanut haasteen vastaan, joten katsotaan, millaisista palasista saataisiin luotua se "täydellinen" koira.  Jalostusvalintoja tehdessä haen vielä jonkin verran sitä omaa linjausta, eli mitä asioita ja ominaisuuksia priorisoin ja mitkä ovat niitä vähemmän tärkeitä omassa kasvatustyössä. Jokainen pentue on kuitenkin tarkkaan harkittu ja olen miettinyt, mitä ominaisuuksia yhdistelmältä toivoisin saavani ja mitkä ovat riskit kyseisen pentueen kohdalla.